smeBank spaardeposito en spaarrekening

Het spaardeposito van SME Bank is een interessante optie voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun spaargeld op een vaste termijn vast te zetten tegen een vaste rente. Dit spaardeposito wordt aangeboden via het spaarplatform Raisin, wat het proces van openen vereenvoudigt met een geldige tegenrekening. Klanten hebben de flexibiliteit om te kiezen uit verschillende looptijden. Dit kan variëren van 3 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van hun financiële plannen en behoeften. Een belangrijk detail om in gedachten te houden is dat het spaartegoed tijdens de looptijd niet vrij opneembaar is, wat betekent dat je over het algemeen niet aan het geld kunt komen voordat de termijn is verstreken zonder een boete te betalen of de opgebouwde rente te verliezen.

of open gratis een spaarrekening

Sparen bij sme Bank: handig om te weten

SmeBank Spaardeposito spaarrekening

Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het openen of onderhouden van het spaardeposito bij SME Bank. De minimale inleg is gesteld op €10.000, terwijl de maximale inleg €100.000 is, wat een behoorlijke flexibiliteit biedt voor zowel kleine als grote spaarders.

Europees depositogarantie

Het spaardeposito valt onder het depositogarantiestelsel van Litouwen, wat betekent dat in het geval SME Bank failliet gaat, tegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank gedekt zijn. Dit biedt een extra laag zekerheid en bescherming voor je spaargeld.

Het rentepercentage voor het spaardeposito varieert afhankelijk van de gekozen looptijd. Het is competitief in de huidige spaarmarkt. Dit vaste rentepercentage zorgt ervoor dat spaarders vooraf weten wat hun rendement zal zijn aan het einde van de looptijd, zonder zich zorgen te hoeven maken over fluctuerende rentetarieven die hun spaardoelen kunnen beïnvloeden.

Bronbelasting Litouwen

Een relevante overweging voor Nederlandse spaarders is de bronbelasting van 15% die door Litouwen wordt geheven op spaarrente. Echter, deze bronbelasting kan worden verminderd naar 10% door het indienen van een Litouwse woonplaatsverklaring. Dit proces wordt ondersteund met instructies van Raisin, wat het eenvoudiger maakt voor spaarders om van deze belastingverlaging te profiteren. Bovendien kunnen spaarders de resterende 10% bronbelasting in beginsel verrekenen met de in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting over sparen en beleggen (box 3), waardoor de effectieve belastingdruk op de ontvangen spaarrente wordt verminderd.

Veelgestelde vragen:

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een spaarvorm waarbij je geld voor een vooraf bepaalde periode vastzet tegen een vast rentetarief. Het geld is meestal niet opneembaar tijdens de looptijd zonder financiële consequenties.

Valt mijn spaardeposito onder het depositogarantiestelsel?

Ja, het spaardeposito bij SME Bank valt onder het depositogarantiestelsel van Litouwen, wat betekent dat tegoeden tot €100.000 per rekeninghouder gedekt zijn.

Kan ik vroegtijdig aan mijn spaargeld komen?

Over het algemeen is het spaartegoed niet vrij opneembaar gedurende de looptijd van het deposito. Vroegtijdige opname kan leiden tot het verlies van opgebouwde rente of het betalen van een boete.

Hoe kan ik de bronbelasting van Litouwen verlagen?

Door een Litouwse woonplaatsverklaring in te dienen, kan de bronbelasting op spaarrente van 15% verlaagd worden naar 10%. Raisin biedt hier instructies voor.

Wat gebeurt er als SME Bank failliet gaat?

Als SME Bank failliet gaat, zijn tegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank gedekt onder het depositogarantiestelsel van Litouwen.

Hoe open ik een spaardeposito bij SME Bank?

Het spaardeposito kan worden geopend via het spaarplatform Raisin, waarbij een geldige tegenrekening vereist is.

Wat is de minimale en maximale inleg voor het spaardeposito?

De minimale inleg is €10.000 en de maximale inleg is €100.000.

Kan ik de spaarrente van mijn deposito in Nederland verrekenen met mijn belastingaangifte?

Ja, de resterende 10% bronbelasting kan in beginsel worden verrekend met de in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting over sparen en beleggen (box 3).

Ben je hiermee geholpen?
Kasper, spaar expert
Laatste berichten van Kasper, spaar expert (alles zien)